Skoči na glavno vsebino

V petek, 3. 3. 2023, smo se učenci 5. a razreda odpravili na ogled Evrosada. To podjetje je eno izmed največjih predelovalnic sadja v Sloveniji. Na pot smo se odpravili peš. Ob prihodu nas je pričakala gospa, ki je bila z nami ves čas ogleda.  Prinesla nam je odsevne jopiče, katere smo oblekli. Najprej smo odšli do hladilnice, kamor z viličarji pripeljejo obrano sadje. V teh shrambah je od 1 do 3 stopinje Celzija. Tukaj pozimi shranjujejo sadje. V shrambah tudi ni kisika. Gospa je povedala, da je to zaradi tega, da sadje ne zgnije in je bolj obstojno. Nato jabolka potujejo do sortirnice, kjer zaboje z jabolki potopijo v vodo. Jabolka splavajo na površje, ker imajo manjšo gostoto kot voda. Nato pridejo do delavk, ki gnila jabolka ročno  odstranijo, ostala pa grejo do naprave, ki jih slika. Stroj jabolka sortira po velikosti. Sočni sadeži gredo nato do pakirnice, kjer delavke lepa jabolka zložijo v zaboj. Slabša jabolka gredo naprej v predelavo za kis. Ogledali  smo si tudi skladišče, kjer tovornjaki zaboje z jabolki naložijo in jih odpeljejo do različnih trgovin, mest in držav. Na koncu smo si ogledali še tržnico. Gospa vodička nam je na koncu ponudila jabolka, s katerimi smo se željno posladkali. Skozi celoten ogled nas je spremljal dišeč vonj po sadju in zato nam je bil ogled še toliko bolj všeč.

                                                                        Ana Muhar, 5. a

Dostopnost